Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2008 18:05 - Най-свещеният християнски празник е!
Автор: fenut Категория: Други   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
0



КОЛЕДА

image

В предимно християнските страни Коледа е икономически най–значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.

В различните страни Коледа се празнува по различен начин-от студове до жеги и обратното.

В Австралия  Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура.В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината от свещи и факли.Една австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи.

Те пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.

image  Дадо Коледа е личността,с която още от малки се лъжат децата за да бъдат послушни и да получат подаръци за добро държание.Най-нетърпелив е празника за най-малките,които вярват в магията на празника по свой си,детски начин.Възрастните се занимават през деня преди Коледа-Бъдни вечер с трапезата,като от рано сутрин приготвят типичните 9 ястия за да има всичко необходимо на масата.

ХРАНА

Традицията повелява за трапезата на Бъдни вече ястията на трапезата да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

imageПитката е типичната храна на трапезата в България.Традицията е при месенето й да се поставя в тестото монета,след което да се овърти на няколко пъти питката,да се изпече във фурната и след това да се сложи на масата.Там тя трябва да бъде разчупена от най-възрастния на масата,който да разпредели парчетата сред останалите,като първото парче е за Богородица,второто за къщата и от там на татък се раздава от най-големия към най-малкия.При който се падне парата той ще има много късмет,щастие и пари през новата година.

imageБаклавата е едно от сладките ястия,които се поставят на трапезата в нощта срещу Коледа.Баклавата най-често е с локум и с орехи,като се полива със сладък сироп,който засища и най-жадните за сладост.

imageДруго от типичните ясния на Бъдни вечер са постните сърми.Те са със ориз,потопени във сос и завити със зеле предимно.Сърмите са едни от първите ястия,които се опитват от седящите.



Тагове:   най,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fenut
Категория: Други
Прочетен: 21360
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930