КОЛЕДА
В предимно християнските страни Коледа е икономически най–значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.
В различните страни Коледа се празнува по различен начин-от студове до жеги и обратното.
В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура.В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината от свещи и факли.Една австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи. |
Те пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.
Дадо Коледа е личността,с която още от малки се лъжат децата за да бъдат послушни и да получат подаръци за добро държание.Най-нетърпелив е празника за най-малките,които вярват в магията на празника по свой си,детски начин.Възрастните се занимават през деня преди Коледа-Бъдни вечер с трапезата,като от рано сутрин приготвят типичните 9 ястия за да има всичко необходимо на масата.
ХРАНА
Традицията повелява за трапезата на Бъдни вече ястията на трапезата да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.
Питката е типичната храна на трапезата в България.Традицията е при месенето й да се поставя в тестото монета,след което да се овърти на няколко пъти питката,да се изпече във фурната и след това да се сложи на масата.Там тя трябва да бъде разчупена от най-възрастния на масата,който да разпредели парчетата сред останалите,като първото парче е за Богородица,второто за къщата и от там на татък се раздава от най-големия към най-малкия.При който се падне парата той ще има много късмет,щастие и пари през новата година.
Баклавата е едно от сладките ястия,които се поставят на трапезата в нощта срещу Коледа.Баклавата най-често е с локум и с орехи,като се полива със сладък сироп,който засища и най-жадните за сладост.
Друго от типичните ясния на Бъдни вечер са постните сърми.Те са със ориз,потопени във сос и завити със зеле предимно.Сърмите са едни от първите ястия,които се опитват от седящите.
500 най-добри песни според БгРадио № 218
Глобалната икономика с най-нисък ръст от...